“De IWP-opleiding heeft een andere insteek dan ik had gedacht”

Onlangs hadden we de kans om in gesprek te gaan met IWP/IWS-docent Jeroen de Vries. Tijdens dit boeiende interview deelt Jeroen de Vries zijn persoonlijke reis binnen de lastechnische sector. Hij bespreekt hoe de IWP-opleiding zijn kijk op lassen heeft veranderd, welke praktische vaardigheden hij heeft opgedaan en hoe de IWP-opleiding de deuren heeft geopend naar uitdagende professionele kansen!

Wil je meer weten over hoe de IWP-opleiding levens en carrières transformeert? Aarzel niet en lees het volledige interview via de link;

Interview met docent Jeroen Cor de Vries

Wat heeft jou ertoe gebracht om lasser te worden en hoe ben je uiteindelijk docent IWP (Meesterlasser) geworden?

Een jaar of tien geleden ben ik vanuit de bijstand in aanraking gekomen met de lastechniek en kreeg ik de mogelijkheid om een lasdiploma te halen. Overdag werken en in de avonduren naar school om TIG niveau 2 te halen. Met behulp van mijn toenmalige leidinggevende Johannes de Vries (JONK Personeel red.) begonnen aan het traject waar ik nu nog steeds mee bezig ben. Ik ben gestart met TIG-2 RVS en vervolgens doorgestroomd naar TIG/MIG/MAG-3 RVS.

In die periode kwam naar voren dat ik ambities had om door te leren om in de toekomst als lasinstructeur aan het werk te gaan. Als lasinstructeur wordt er van je verwacht dat je “boven” de stof staat, zodoende werd de eis gesteld om minimaal IWP te behalen. Dus op naar school en in de boeken voor de IWP (meesterlasser). Vervolgens ben ik door gaan leren van sMLT naar IWT en hoop ik aan het einde van het jaar de IWI-C te behalen.

Kun je ons iets vertellen over de IWP-opleiding en jouw ervaring in de lastechniek?

De IWP-opleiding heeft een andere insteek dan ik had gedacht. In mijn beleving hoorde bij de titel “meesterlasser” een lasser die als leraar/instructeur werkzaam is. Dit is niet echt het geval. De term ‘meester’ in meesterlasser spreekt in dit geval over ‘ervaren in je vak zijn’. Ja, als IWP-er moet zeker goed kunnen lassen, maar het is niet dat je direct instructeur bent. Je moet minimaal over NIL niveau 3 beschikken en gecertificeerd zijn, maar de nadruk van de opleiding ligt vooral op de kennis die je tijdens de opleiding op doet.  

In de opleiding kwam ik erachter dat er meer theoretische kennis bij het lassen komt kijken dan gedacht. Het ontbreken daarvan kan een groot gemis op de werkvloer zijn. Op kantoor zitten de theoretische lassers, wordt vaak gedacht. In de praktijk werkt het toch anders. En dat is precies waar de IWP-er invulling aan geeft. Praktische ervaring met theoretische onderbouwing. Iemand die lastechnisch van kantoor naar werkplaats kan ‘vertalen’ en andersom.

Welke factoren hebben bijgedragen aan jouw beslissing om te streven naar het behalen van de titel meesterlasser?

Voor mij was het in eerste instantie een noodzaak en uiteindelijk de start van het doorleren naar de IWT en IWI-C. De theorie achter het lassen is enorm divers en een wereld op zich. Elke opleiding geeft weer een verdieping en andere inzichten. Het is een prachtig vakgebied!

Welke uitdagingen ben je tegengekomen tijdens de opleiding als meesterlasser?

Daar kan ik alleen maar eerlijk over zijn: Het vrijmaken van tijd bleek een uitdaging, maar waar een wil is, is een weg! Met één avond in de week naar school gaan ben je d’r nog niet. Je moet ook ruimte creëren voor het maken van huiswerk. Je moet rekening houden met een uurtje of 3 per week. Vaak maak je je huiswerk op de zaterdag of op vooravond van de les. In mijn geval heb ik meer tijd dan noodzakelijk besteed aan het maken van huiswerk. Ik wilde verder en daarmee heb ik de basis gelegd voor de vervolgopleidingen.

Hoe heeft het behalen van de titel meesterlasser jouw carrière en kansen beïnvloed in de lasindustrie?

Na het behalen van mijn IWP (meesterlasser) diploma ben ik in contact gekomen met Sebastian van LASconsult Opleidingen en Mense van Centrum voor lastechniek. Dat is de basis geweest voor de sprong in mijn carrière. Ik was er van overtuigd dat het IWP-diploma en om als instructeur aan de slag te gaan in handvaardigheidsopleidingen voor mij het hoogste haalbare was. Mense Werf zag het anders en heeft mij op weg geholpen om als lascoördinator bij een gerenommeerde apparatenbouwer aangesteld te worden. Sebastian heeft mij laten zien dat de kwaliteitsborging in de lastechniek erg interessant is. Hierdoor wilde ik graag verder leren en heb ik de opleidingen sMLT, IWT, IWI-C, VT-2 en PT-2 gevolgd. Al met al hebben beide heren mij gestimuleerd om door te leren en geheel niet zonder resultaat! De samenwerking heeft het voor mij mogelijk gemaakt om nu zelf les te geven aan de IWP, IWS en handvaardigheidsopleidingen.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die een meesterlasser onderscheiden van andere lassers?

De IWP-er is de smeerolie tussen kantoor en werkvloer. Een IWP-er snapt wat de theoretische mensen zeggen en kan dit vertalen naar begrijpelijke taal op de werkvloer. Een IWP-er is bij veel bedrijven niet aanwezig en dat is een erom gemis. De functie wordt volgens mij zwaar onderschat. De benodigde kennis en kunde om dit diploma te halen is behoorlijk en zal voor velen de start zijn om kennis binnen het bedrijf te brengen.

Hoe blijf je jouw vaardigheden en kennis als meesterlasser verbeteren en up-to-date houden?

Qua handvaardigheid is het merkbaar dat ik te weinig las. Lassen is een enorm moeilijk vak en om aan de strenge eisen te kunnen voldoen is veel routine nodig. Mijn ontbreekt het nu aan die routine. Ik ben van een praktische- naar een theoretische lasser gegaan. De werkstukken voor handvaardigheid niveau 3 zijn voor mij geen probleem, maar lassen in positie of leidinglassen valt heel erg tegen. Je last niet zomaar een acceptabele las die een constant uiterlijk heeft. Qua kennis  wil ik me graag verdiepen in de materiaalkunde. Komend schooljaar begint deze opleiding in Utrecht. Daarna weet ik nog niet wat er gaat volgen. Ongetwijfeld zal er een opleiding starten.

Welk advies zou je geven aan andere lassers die ook de titel meesterlasser willen behalen?

Voor iedereen die nu een niveau 3 handvaardigheidsdiploma heeft en ambities heeft om een stap in hun carrière te maken: Meld je aan voor de IWP-opleiding! Mocht het niks voor je zijn, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. De opleiding bied je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en de andere kant van ons prachtige vak ‘lastechniek’ te ontdekken.

Wat vind je het leukste aan jouw werk als instructeur meesterlasser en wat motiveert je?

Er is een heel belangrijk verschil tussen de IWP-opleiding en de vervolgopleidingen. De IWP is de enige kaderopleiding waar je daadwerkelijk moet kunnen lassen en dat vind ik geweldig. Veel hoger opgeleiden in de lastechniek kunnen niet eens een hecht leggen. Er zijn uitzonderingen maar het bezitten van handvaardigheid in het lassen is geen eis voor de vervolgopleidingen. De IWP-er moet voor een lasproces NIL niveau 3 gediplomeerd en ISO of ASME gecertificeerd zijn. Al mijn cursisten zijn dus echte lassers! Ik mag van dichtbij meemaken hoe ze in het vak groeien. Meer kennis van materialen, een verdieping in de kwaliteitsborging, tekeninglezen, lasprocessen, beschermgassen, NDO en DO. De IWP-opleiding kan de eerste stap zijn in hun lastechnische carrière of ze kiezen ervoor om lekker op de werkvloer te blijven. Dat motiveert mij!

Wil je meer weten over onze IWP-opleiding of eraan deelnemen, klik dan verder: