Lascoördinator, ken je NDO-normen

In opvolging van het artikel ‘Verduidelijking omvang en keuze NDO techniek conform EN1090-2 tabel 24‘ volgt hier het tweede artikel over niet-destructief onderzoek voor de lascoördinator. Dit artikel is onlangs in het juni nummer 6 van het Vakblad LASTEHCNIEK gepubliceerd.

‘Kennis van de EN-ISO 17635 is een must’

Als lascoördinator heb je te maken met het vastleggen en (laten) uitvoeren van inspecties en beproevingen van het laswerk. Daarbij heb je te maken met een veelheid aan normen. In dit artikel wordt besproken wat de samenhang is tussen vervaardigingsnormen, kwaliteitsnormen en normen voor het niet-destructief onderzoek.

Elke lascoördinator kent wel de norm EN-ISO 5817, met zijn drie kwaliteitsniveaus (B,C en D) voor onvolkomenheden. Deze norm wordt toegepast bij het visueel lasonderzoek en definieert afmetingen van typische lasonvolkomenheden die in de fabricage verwacht kunnen worden. Dat deze norm niet alleen voor visueel lasonderzoek ingezet wordt, maar ook voor andere NDO-methoden, zoals ultrasoon en radiografisch onderzoek, is vrij onbekend. Daarnaast verwijzen veel Europese vervaardigingsnormen zoals EN 1090-2, EN 13445-5 en EN 15085 naar de EN-ISO 5817 om het kwaliteitsniveau van het product te specificeren.

Lees het HIER het vervolg van het artikel.