Visueel onderzoek (VT) is een NDO methode waarbij de onderzoeker (met of zonder gebruik van hulpmiddelen) door naar het onderdeel te kijken dit onderzoekt. Met visuele onderzoeken kunnen zichtbare afwijkingen worden gevonden, zoals defecten aan het oppervlak, maatvoering afwijkingen, inwendige afwijkingen en/of corrosie. Tot nu toe lag de focus van LASconsult alleen op het onderzoek aan lassen. Deze verdere specialisatie in het NDO-onderwijs was voor LASconsult een logische stap.
Hoe onderscheid de VT-2 opleiding zich t.o.v. VTw-2
Het grote verschil is dat de VT opleiding een grotere inzetbaarheid kent. Niet alleen wordt er opgeleid om lassen (zoals bij VTw) op onvolkomenheden te onderzoeken, maar ook om ‘aan het oppervlak liggende onvolkomenheden’ in o.a. giet- en smeedstukken op te sporen. Daarnaast wordt er opgeleid in het herkennen van verschillende soorten corrosie en het meten van de aantasting. Wanneer u naast lassen ook bijv. halffabricaten, zoals staf- en plaatmateriaal, profielen en buizen moet onderzoeken, dan sluit een VT-2 opleiding hierop aan.
De VT en de VTw opleiding worden bij LASconsult gelijktijdig gedoceerd door VT-2 en VT-3 gecertificeerde leraren. De VT-2 kent een extra lesdag waarin o.a. Corrosie herkenning en Onderzoek tijdens bedrijf, revisie en onderhoud wordt gegeven. In Noord Nederland kan deze opleiding alleen bij LASconsult gevolgd worden. De eerstvolgende VT-2 opleiding start op maandag 31 augustus 2020. U kunt zich hier AANMELDEN VT-2
Bij het visueel onderzoeken van de objecten wordt voornamelijk gezocht naar de volgende afwijkingen:
- Algemene corrosie en putcorrosie (pitting)
- Lasdefecten en/of lasgeometrie
- Geometrie en/of maatvoering van het object
Het toepassingsgebied van VT
Het onderzoek heeft een groot toepassingsgebied. Daarom valt deze opleiding volgens de EN-ISO 9712 ook in de Industriële sector ‘onderzoek voorafgaande én tijdens gebruik, dat fabricage omvat’ en niet zoals bij de VTw alleen in de productsector ‘lassen’. Het onderzoek wordt vaak toegepast op de volgende producten:
- Halffabricaten, zoals staf- en plaatmateriaal, profielen en buizen;
- Giet- of smeedstukken, zoals pomphuizen, tandwielen en bouten;
- Hijsmiddelen;
- Leidingen, appendages of lassen in de petrochemie en/of levensmiddelenindustrie;
- Lassen in o.a. tank- en apparatenbouw, constructie en scheepsbouw;
Vooral voor de (aankomend) onderzoeker die naast lassen ook bovengenoemde producten moet beoordelen is dit dé opleiding. Deze opleiding wordt in Noord Nederland alleen bij LASconsult verzorgd en staat onder toezicht van Hobéon SKO.