NDO in eigen beheer

Als je als bedrijf regelmatig betrokken bent bij niet-destructief onderzoek (NDO) en je streeft naar maximale flexibiliteit, kostenbesparing en het opbouwen van expertise binnen je eigen organisatie, dan bieden wij nu onze dienst NDO in eigen beheer aan. Op deze pagina zullen we in vier eenvoudige stappen uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het implementeren van ‘NDO in eigen beheer’.

Als je na het doorlopen van deze vier stappen interesse hebt gekregen en meer informatie wilt, laat het ons dan weten! Samen bespreken we of onze dienst ook geschikt is voor jouw specifieke situatie en wat je van ons kunt verwachten wanneer we samenwerken. Neem gerust contact met ons op!

Stap 1: Opleiden

Om een medewerker in te zetten voor niet-destructief onderzoek, moet deze eerst worden opgeleid volgens de eisen van EN-ISO 9712. De NDO-cursussen VTw-2, VT-2, MT-2 en PT-2 van LASconsult Opleidingen BV zijn allemaal erkend door Hobéon SKO en vallen onder de regelingen van SKNDO. Dit betekent dat ze voldoen aan de vereiste normen en kwalificaties voor niet-destructief onderzoek.

Een NDO-cursus bestaat uit 5 of 6 volledig verzorgde lesdagen. De cursus behandelt zowel de theoretische als praktische aspecten, waarbij de opleidingstijd gelijkmatig wordt verdeeld tussen theorie en praktijk. Tijdens de praktijklessen leert de cursist om NDO-onderzoek uit te voeren volgens de vereiste procedures. Onder begeleiding van ervaren NDO-docenten zal de cursist zich tijdens de cursus voorbereiden op het examen en toekomstige werkzaamheden. Gedetailleerde informatie over de inhoud van de VTw-2, VT-2, MT-2 en PT-2 cursussen is beschikbaar via deze link: NDO-opleidingen

Stap 2: Onderzoeksprocedures

Tijdens de cursus heeft uw medewerker geleerd dat al het niet-destructief onderzoek moet worden uitgevoerd volgens goedgekeurde NDO-procedures. Deze procedures bevatten gedetailleerde informatie over essentiële parameters en voorzorgsmaatregelen die moeten worden gevolgd bij het uitvoeren van NDO op producten, conform normen, codes of specificaties. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat deze procedures aanwezig zijn en worden vrijgegeven. De goedkeuring van de procedure wordt uitgevoerd door een NDO-niveau 3-deskundige.  

LASconsult beschikt over de vereiste NDO-niveau 3-certificaten en expertise om de verplichte procedures op te stellen en goed te keuren. Een extra voordeel van het verkrijgen van NDO-procedures via LASconsult is dat uw medewerker tijdens de cursus al vertrouwd raakt met deze procedures. De wederzijdse verantwoordelijkheden die voortvloeien uit het gebruik van LASconsult’s NDO-procedures worden vastgelegd in een Aanstellingsbrief (Operating authorization letter). Met deze brief benoemt de werkgever LASconsult als NDO-niveau 3-deskundige, wordt de NDO-niveau 3-deskundige opgenomen in het kwaliteitsborgingssysteem (bijv. EN-ISO 9001, EN-ISO 3834, enz.) en wordt voldaan aan de eisen van EN-ISO 9712.

Stap 3: Beroepservaring

Na het succesvol voltooien van de cursus en het behalen van het examen, en wanneer de NDO-procedure aanwezig is, moet de aspirant-onderzoeker werkervaring opdoen voordat Hobéon SKO tot certificering kan overgaan. Deze ervaringsperiode duurt 4 maanden, waarbij al het onderzoek onder gekwalificeerd toezicht moet worden uitgevoerd. Indien er intern geen gekwalificeerd toezicht beschikbaar is, kunnen de medewerkers van LASconsult worden ingeschakeld. Zij begeleiden de aspirant NDO-er, beoordelen het uitgevoerde onderzoek en ondertekenen de opgestelde rapporten. Na deze periode van 4 maanden kan een ervaringsverklaring worden verkregen, waarna het certificeringsproces kan worden gestart.

Stap 4: Toebehoren

Voor de uitvoering van niet-destructief onderzoek zijn onderzoeksmiddelen essentieel. Apparatuur, verbruiks- en meetmiddelen die nodig zijn voor het uitvoeren van NDO kunnen worden aangeschaft via LASconsult. Als de NDO-cursus bij LASconsult wordt gevolgd, geldt er een korting op de aanschaf van deze middelen. Tijdens de opleiding kan er dan direct met de aangeschafte apparatuur worden gewerkt, waardoor er vertrouwdheid met de apparatuur wordt opgebouwd tijdens de cursus. Dit zal het uitvoeren van onderzoek in de praktijk ten goede komen.

Als je na het lezen van deze vier stappen interesse hebt gekregen en meer informatie wilt, laat het ons dan weten! Samen bespreken we of onze dienst ook geschikt is voor jouw specifieke situatie en wat je van ons kunt verwachten wanneer we samenwerken. Neem gerust contact met ons op!