VT(w)-2 hercertificatie examendata Hobéon en DNV in 2022.

Voor zowel DNV als Hobéon SKO VT(w)-2 certificaathouders biedt LASconsult in 2022 de 10-jarige hercertificatie examens aan. Na het eerste examen is het certificaat 5 jaar geldig (1e geldigheidstermijn). Het certificaat kun je na 5 jaar met nog eens 5 jaar verlengen (2e geldigheidstermijn). Wil je na deze periode nog steeds gecertificeerd blijven, dan moet je een aanvraag voor hercertificatie indienen.

(Hoe je je certificaat geldig houdt in termijn 1 en 2 lees je HIER)

Hercertificatie

Na afloop van de tweede geldigheidstermijn, en iedere tien jaar daarna, kan je een aanvraag voor hercertificatie indienen. Als je wilt hercertificeren, dan moet je een hercertificatie-examen afleggen. Het hercertificatie-examen is gelijk aan het eerste praktijkexamen, je hoeft dus niet opnieuw een theorie-examen te doen. Het hercertificatie-examen bestaat uit een praktijkexamen en het schrijven van een werkinstructie voor een onderzoeker op niveau 1.

Opfrisdagen en Hercertificatie-examen

Bij LASconsult kan je in één of twee lesdagen voorbereiden op het hercertificatie-examen. Onder begeleiding van onze niveau 2 of 3 instructeur vijzel je je praktische vaardigheden op en oefen je in het schrijven van de werkinstructie. Vervolgens neem je de volgende dag deel aan het hercertificatie-examen. De examenmomenten staan in de opleidingskalender.

Aanmelden voor het hercertificatie examen kan via deze link: Aanmelden voor hercertificatie examen. Zodra je je aangemeld hebt nemen wij contact met jouw op of je ook wilt meedoen aan de opfrisdagen.

Voor tarieven en nadere informatie kun je contact opnemen via 0513 – 210 211 of via opleidingen@lasconsult.nl

Lees meer →

Donderdag 25 november: VTw-2 en VT-2 terugkomdag

Er is weer een cursusdag ingepland voor alle visueel (las)onderzoekers die hun kennis willen opfrissen. Deze cursusdag wordt 2x per jaar aangeboden en de eerst volgende zal op donderdag 25 november plaatsvinden.

Naast de verplichte ogentest is er een interessant ochtendprogramma samengesteld. Zo duiken we o.a. in de basisnorm van het niet-destructief onderzoek. Deze norm is voor de lascoördinator van groot belang. Je kunt met deze norm het type NDO-onderzoek vaststellen wat bij de lasnaad noodzakelijk is. Zeker interessant voor coördinatoren die veel met de EN 1090-2 en EN 1090-3 werken maar ook voor lascoördinatoren in de tank- en apparatenbouw.

Daarnaast worden er demonstraties gegeven van de oppervlakte technieken Magnetisch onderzoek (MT) en Penetrant onderzoek (PT). Als je wilt, mag je ook je eigen handen vies maken door zelf de magneet en de spuitbussen beet te pakken! Voordat we met de praktijkoefeningen van start gaan lopen we eerst nog even door de normen van het visueel (las)onderzoek.

Programma van donderdag 25 november

Lees meer →

Start IWI-opleiding woensdag 27 oktober

De laatste IWI-opleiding oude stijl gaat woensdag 27 oktober in Heerenveen van start!

IWI oude stijl?
Begin juli 2021 werd bekend dat de huidige IWI-opleidingsstructuur komt te vervallen. Hierover schreven wij dit nieuwsbericht. Wat voor de één een uitkomst is, blijkt voor de ander een nadeel. Wij bespreken graag de voor- en nadelen met u of dit het juiste moment is om in te stappen.

Nieuw; NDO-certificaten behalen d.m.v. de IWI opleiding
De inhoud van de IWI-opleiding bestaat voor een groot deel uit het opdoen van kennis over het niet-destructief onderzoek. De IWI lesstof komt nagenoeg overeen met de certificatie cursussen van de verschillende NDO-technieken. Hierdoor kun je na het volgen van aanvullende lessen ook je

Lees meer →

Afsluiting cursusjaar 2020-2021

Teneinde het cursusjaar te willen af te sluiten met de slogan: ‘Vier je successen’, zijn we met de cursisten en docenten die in de gelegenheid waren om mee te gaan, te Skûtsjesilen geweest in Eernewoude.

Met twee skûtsjes en +/- 30 opvarenden zijn we van wal gegaan. Na twee uren zeilen (en borrelen) hebben we aansluitend kunnen genieten van een volledig verzorgde barbecue. Hieronder een korte impressie van de zeiltocht. Noot voor de cursisten; de volledige fotoreportage bevindt zich in het studentenportaal.

Lees meer →

Lascoördinator, ken je NDO-normen

In opvolging van het artikel ‘Verduidelijking omvang en keuze NDO techniek conform EN1090-2 tabel 24‘ volgt hier het tweede artikel over niet-destructief onderzoek voor de lascoördinator. Dit artikel is onlangs in het juni nummer 6 van het Vakblad LASTEHCNIEK gepubliceerd.

‘Kennis van de EN-ISO 17635 is een must’

Als lascoördinator heb je te maken met het vastleggen en (laten) uitvoeren van inspecties en beproevingen van het laswerk. Daarbij heb je te maken met een veelheid aan normen. In dit artikel wordt besproken wat de samenhang is tussen vervaardigingsnormen, kwaliteitsnormen en normen voor het niet-destructief onderzoek.

Elke lascoördinator kent wel de norm EN-ISO 5817, met zijn drie kwaliteitsniveaus (B,C en D) voor onvolkomenheden. Deze norm wordt toegepast bij het visueel lasonderzoek en definieert afmetingen van typische lasonvolkomenheden die in de fabricage verwacht kunnen worden. Dat deze norm niet alleen voor visueel lasonderzoek ingezet wordt, maar ook voor andere NDO-methoden, zoals ultrasoon en radiografisch onderzoek, is vrij onbekend. Daarnaast verwijzen veel Europese vervaardigingsnormen zoals EN 1090-2, EN 13445-5 en EN 15085 naar de EN-ISO 5817 om het kwaliteitsniveau van het product te specificeren.

Lees het HIER het vervolg van het artikel.

Lees meer →

Veranderingen opleiding IWI-C op komst

De nieuwe guideline voor de opleiding International Welding Inspector Personnel (IAB-041r5-19) kortweg IWI genoemd is verschenen. De nieuwe structuur biedt meer kansen en doorgroeimogelijkheden voor iedereen die zich wil specialiseren in de lastechnische inspectie.

De belangrijkste wijziging in de nieuwe guideline is dat je géén IWT of IWE diploma hoeft te behalen voordat je mag instromen op de opleiding IWI-C. Het wordt straks mogelijk om van IWI-B (basis) door te groeien naar IWI-S (specialist) en vervolgens naar IWI-C (comperhensive).

Je kunt dus straks door opgedane ervaring en het volgen van opleidingen in stappen doorgroeien naar het allerhoogste niveau van lasinspectie. Deze nieuwe werkwijze is bereikt door de IWE/IWT/IWS diploma’s los te koppelen van de IWI-opleiding. De IWI-opleiding zal daarom straks bestaan uit een Welding Technology module en een Welding Inspection module.

Lees meer →

VT-2 en VTw-2 opfris cursusdag vrijdag 18 juni

Er is weer een opfriscursusdag ingepland voor alle visueel (las)onderzoekers die hun kennis willen opfrissen. Deze cursusdag wordt 2x per jaar aangeboden en zal dit jaar in juni en november plaatsvinden. Hieronder vindt u het programma voor vrijdag 18 juni 2021.

Naast de verplichte ogentest is er een interessant ochtendprogramma samengesteld. Zo duiken we in de norm voor het opstellen van lasmethodebeschrijvingen en worden er demonstraties gegeven van de oppervlakte technieken Magnetisch onderzoek (MT) en Penetrant onderzoek (PT). Voordat we met de praktijkoefeningen van start gaan lopen we eerst nog even door de normen van het visueel (las)onderzoek.

Programma van vrijdag 18 juni 2021

Lees meer →

Verduidelijking omvang en keuze NDO techniek conform EN1090-2 tabel 24

Velen lopen er tegenaan; hoeveel en wat voor NDO moet ik nu conform de EN 1090-2:2018 uitvoeren of voorschrijven. In een geschetste vraag-antwoord situatie probeer ik tekst en uitleg te geven over wat er bedoeld wordt met ‘aanvullend NDO’, ‘type beproeving’, ‘routinekeuringen en – beproeving’, ‘project specifieke keuring en beproeving’.

Het document kunt u downloaden via deze link: ‘Verduidelijking omvang en keuze NDO techniek conform EN1090-2 tabel 24’

Lees meer →

Lascoördinator opleiding EWCP-B start op donderdag 11 maart

Donderdag 11 maart starten we weer met de EWCP-B opleiding. Met de opgebouwde ervaring weten we wat er van de cursist verwacht wordt. Niet alleen voor het behalen van het examen, maar ook in de dagelijkse praktijk. Wij weten wat er in de werkplaats en op kantoor tijdens een audit van de lascoördinator verwacht wordt. Daardoor richten wij ons tijdens de les niet alleen op de theorie, maar ook op hoe de theorie in de praktijk toegepast dient te worden. Naast lasprocessen en materiaalgedrag leert u ook omgaan met het niet-destructief onderzoek volgens tabel 24 en de eisen inzake de conservering volgens de EN-ISO 12944 normserie.

Ervaring & vooropleiding; Instromen kan al bij minimaal vier (4) jaar werkervaring, binnen de afgelopen zes (6) jaar. Deze werkervaring moet overeenkomstig zijn met het werk- en denkniveau van een lascoördinator. Hierbij kun je denken aan: beoordelen van kwaliteitsdocumenten en werktekeningen, beoordelen van laswerk (VTw-2), beoordelen van klant- en kwaliteitseisen, geven en opstellen van werkinstructies, maken van afspraken met onderaannemers, vaststellen van invloeden omtrent laskwaliteit en nemen van preventieve acties.

Lesprogramma; Het lesrooster voor komend cursusseizoen is vastgesteld. Uit ervaring is gekozen voor een dagopleiding van 9:00 tot 16:00, zodat de aandacht tijdens de les niet door vermoeidheid verslapt. Het is een opleiding waar wel een prestatie van je wordt verwacht! De opleiding start op donderdag 11 maart en loopt tot donderdag 25 mei. Het laatste examen vindt woensdag 28 mei plaats. Examendata liggen vast.

Opleidingskosten; LASconsult is aangesloten bij het OOM en a+o. Informeer naar de subsidiemogelijkheden.

Deelname; De faciliteit in Heerenveen is ingericht voor maximaal 12 cursisten per opleiding. Indien er meer aanmeldingen zijn, zal een extra opleidingsprogramma ingeroosterd worden. Wilt u zeker zijn van deelname of kunt u niet anders dan op een donderdag de lessen volgen, meldt u zich dan spoedig aan.

Aanmelden; Dit gaat tegenwoordig veelal digitaal. U kunt zich aanmelden via deze link AANMELDEN. Indien u zich liever schriftelijk aanmeld, dan kunt u een e-mail sturen naar opleidingen@lasconsult.nl en ontvangt u het aanmeldingsformulier

Lees meer →

De nieuwe beheerdershandleiding van LAScert.nl is uit

Onlangs zijn er weer nieuwe functies aan LAScert.nl toegevoegd. Deze functies zijn direct beschikbaar voor alle gebruikers van het programma. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het programma is de beheerdershandleiding vernieuwd. Hier kunt u de nieuwe handleiding bekijken: BEHEERDERSHANDLEIDING

Ook geïnteresseerd geraakt in de database van LAScert.nl, hier vindt u meer informatie en de tarieven: INFORMATIE EN TARIEVEN

Lees meer →