De IWP opleiding (voorheen bekend als “Meesterlasser”) is specifiek door het NIL ontwikkeld om de actief betrokken lasser de mogelijkheid te geven om zich verder te ontwikkelen. Onder een actief betrokken lasser bedoelen wij een persoon die op een bewuste en positieve manier actief betrokken is bij de productie. In deze opleiding wordt de praktische ervaring van de lasser aangevuld met een vaktechnisch theoretische verdieping. Hierdoor is de lasser in staat om o.a. uitdagingen in materiaaltoepassing, lasproceskeuze en keuzes in de kwaliteitsborging tijdens de realisatie van een project te ondervangen met praktische oplossingen. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen, waardoor gedegen kennis van lastechnieken en materiaalkunde een must is.
De opleiding bestaat uit vier modules;
- Module 1 – Hoofdonderwerp I ‘Processen en Lasapparatuur’,
- Module 2 – Hoofdonderwerp II ‘Materialen en hun gedrag bij het lassen’,
- Module 3 – Hoofdonderwerp III ‘Constructies en Ontwerp’,
- Module 4 – Hoofdonderwerp IV ‘Fabricage en Toepassingen’,
Elke dinsdagavond van 18:00-21:30 volg je gedurende 1 schooljaar theorieles. Ook zijn er 5 dinsdagen overdag ingeroosterd voor praktijklessen.
Toelatingseisen
Toelating tot de IWP-opleiding gebeurt op basis van:
- Minimum leeftijd van 20 jaar en minimaal twee jaar ervaring als lasser met;
- een EWF/IIW-diploma Pijplasser, óf
- een op 1 maart van het examenjaar geldig lasserskwalificatiecertificaat: EN-ISO 9606 / ASME IX: H-L045/6G ss nb, óf PE ss nb, óf PC ss nb + PF ss nb
- In combinatie met:
- een diploma NIL niveau 3* of
- een theorieverklaring EWF/IIW Pijplasser*
* Het diploma moet behaald zijn voor aanvang van de opleiding
Waarom de IWP-opleiding bij LASconsult volgen?
Onze lessen weerspiegelen de huidige praktijk, omdat we dagelijks betrokken zijn bij lascoördinatie, inspectie, niet-destructief onderzoek (NDO) en het opzetten van kwaliteitsborgingssystemen zoals EN-ISO 3834-2. Door onze brede ervaring in diverse sectoren, zoals constructie, entertainment, rail, maritiem, petrochemie, tank- en apparatenbouw en meer, zijn we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de industrie. We blijven actief betrokken bij actuele marktontwikkelingen, bijvoorbeeld door samen te werken met organisaties zoals ‘Bouwen met Staal’ voor het verzorgen van trainingen en SKG-IKOB voor het uitvoeren van audits.
Wat ons uniek maakt, is dat we de enige lastechnische opleider in Nederland zijn die zich volledig richt op Lastechniek, Lasinspectie en niet-destructief onderzoek. Bij ons vind je alle disciplines onder één dak, met de cursist als middelpunt van onze aandacht!