International Welding Specialist (IWS)

De IWS opleiding (voorheen bekend als “Lasspecialist”) is specifiek door het NIL ontwikkeld voor de specialistische lasser* die willen doorgroeien naar, of al werkzaam is in een leidinggevende functie. Met een specialistische lasser bedoelen wij een persoon die zich voornamelijk op een bepaald onderwerp of een bepaalde activiteit concentreert en zeer bekwaam is op een specifiek en beperkt gebied. Tijdens de opleiding wordt o.a. ingegaan op lasproceskeuze, materiaalkunde, constructieve toepassingen en werkplaatsinrichting. Maar ook onderwerpen als kwaliteitssystemen, wettelijk vastgestelde normen, planning, bedrijfsvoering en calculatie komen aan bod. Met de IWS-opleiding wordt invulling gegeven aan de vaardigheden die noodzakelijk zijn om als lascoördinator volgens de EN-ISO 14731 norm te kunnen optreden.

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen, waardoor gedegen kennis van lastechnieken en materiaalkunde een must is. De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit zowel een theorie als een praktijk gedeelte;

 • Module 1 – Hoofdonderwerp I ‘Processen en Lasapparatuur’,
 • Module 2 – Hoofdonderwerp II ‘Materialen en hun gedrag bij het lassen’,
 • Module 3 – Hoofdonderwerp III ‘Constructies en Ontwerp’,
 • Module 4 – Hoofdonderwerp IV ‘Fabricage en Toepassingen’,
Toelatingseisen

Stroom je in met een IWP-diploma op zak, dan volg je gedurende 1 schooljaar elke donderdagavond van 18:00-21:30 theorieles (bij ons bekend als IWS-verkort). Zonder IWP diploma volg je elke dinsdag- en donderdagavond van 18:00-21:30 theorieles (IWS-volledig). Ook zijn er dan 5 dinsdagen overdag ingeroosterd voor praktijklessen. Toelating tot de IWS-opleiding op basis van;

 • Een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding, minimaal op mbo-niveau 3/ EQF level 3 (*1); óf
 • Een mbo-niveau 2 / EQF level 2 opleiding (*2) in een technische richting en een IWP opleiding; óf
 • Een mbo-niveau 2 / EQF level 2 opleiding (*2) in een technische richting en een NIL Niveau 4 handvaardigheidsopleiding.

* 1: EQF level 3 betreft MBO3, Secundair Leerlingwezen, LBO c/d opleidingen in technische richtingen * 2: EQF level 2 betreft MBO2, Primair leerlingwezen, LBO-b opleidingen in technische richtingen

Waarom de IWP-opleiding bij LASconsult volgen?

Onze lessen weerspiegelen de huidige praktijk, omdat we dagelijks betrokken zijn bij lascoördinatie, inspectie, niet-destructief onderzoek (NDO) en het opzetten van kwaliteitsborgingssystemen zoals EN-ISO 3834-2. Door onze brede ervaring in diverse sectoren, zoals constructie, entertainment, rail, maritiem, petrochemie, tank- en apparatenbouw en meer, zijn we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de industrie. We blijven actief betrokken bij actuele marktontwikkelingen, bijvoorbeeld door samen te werken met organisaties zoals ‘Bouwen met Staal’ voor het verzorgen van trainingen en SKG-IKOB voor het uitvoeren van audits.

Wat ons uniek maakt, is dat we de enige lastechnische opleider in Nederland zijn die zich volledig richt op Lastechniek, Lasinspectie en niet-destructief onderzoek. Bij ons vind je alle disciplines onder één dak, met de cursist als middelpunt van onze aandacht!

 • Opleidingsduur 9 maanden
 • Elke dinsdag- en donderdagavond les
 • Ervaren docenten en instructeurs
 • EWF-diploma
 • Direct inzetbaar als Lascoördinator
 • Doorleren naar de IWT

In de folder van de IWS-opleiding staat extra informatie. Wil je meer informatie ontvangen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek? Neem dan vrijblijvend contact op.

Informatie aanvragen

Of bel: 0513-210 211