De opleiding ‘International Welding Technologist’ (IWT) is ontwikkeld voor lastechnici, die hun ervaring en kennis willen uitbreiden en bevestigen middels een internationaal erkend diploma. Wij leiden je graag op tot een lastechnische duizendpoot met praktische vaardigheden.
Voor wie?
Deze opleiding is niet alleen geschikt voor de lascoördinator maar ook voor de voorman, werkvoorbereider, engineer, vertegenwoordiger en bedrijfsleider. Indien u op de kwaliteitsdienst werkt of lasinspecteur wilt worden, dan kunt u bij positief resultaat van het examen direct deelnemen aan de opleiding IWI-C die op dezelfde opleidingslocatie gegeven wordt.
Elk jaar instromen in de maand september en januari!
Door de modulaire opzet van de IWT-opleiding krijgt u de mogelijkheid het lesprogramma te starten wanneer u wenst. Hierin is LASconsult uniek! Het NIL IWT-lesprogramma bestaat uit vier (4) hoofdonderwerpen die afzonderlijk worden afgesloten met een examen. Ons IWT-lesprogramma is onderverdeeld in vijf modules en omvat;
- Module 1 – Hoofdonderwerp I ‘Processen en Lasapparatuur’,
- Module 2 – Hoofdonderwerp II ‘Materialen en hun gedrag bij het lassen’,
- Module 3 – Hoofdonderwerp III ‘Constructies en Ontwerp’,
- Module 4 – Hoofdonderwerp IV ‘Fabricage en Toepassingen’,
- Module 5 – Laspraktijk; dit is een verplicht onderdeel indien u geen certificaten of lasdiploma’s bezit.
Wanneer u in september instroomt, dan kunt u voor hoofdonderwerp 1 en 3 al in februari examen doen. Hoofdonderwerpen 2 en 4 sluit u vervolgens in juni af. Hierdoor hoeft u de 4 examens niet tegelijkertijd te maken, maar worden deze verspreid over de opleidingsduur. Financieel is dit ook aantrekkelijk, want u betaald alleen de modules die u op dat moment volgt!
Desondanks het modulaire lesprogramma, onderkennen wij dat de omvang van de lesstof een uitdaging kan vormen. U dient dan ook een gezonde dosis doorzettingsvermogen te bezitten. Door een persoonlijke onderwijsassistent aan u toe te wijzen waarborgen wij dat u alle aandacht van ons krijgt. Mocht u liever het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u ook kiezen om de opleiding volledig op te delen. De mogelijkheden staan hieronder uitgewerkt.
Lestijden
De opleiding wordt klassikaal gegeven. De lestijden zijn elke dinsdag van 13:00 tot 21:30. Rond de namiddag wordt voor een warme maaltijd gezorgd.
Lesprogramma 1; IWT-opleiding in 9 maanden
Zoals aangegeven omvat het IWT-lesprogramma (4) hoofdonderwerpen die wij verdeeld hebben in vijf modules. Wanneer u in september instroomt, volgt u de eerste 4 maanden de modules 1, 3 en 5*. Na het examen, wat in februari plaats vindt, volgt u de modules 2 en 4. Modules 2 en 4 worden in juni afgesloten met een examen. U bent binnen 9 maanden gediplomeerd IWT-er!
Mocht u het examen van hoofdonderwerp 1 en/of 3 in februari onverhoeds niet behalen, dan kunt u deze in juni tegelijkertijd met hoofdonderwerp 2 en 4 herkansen. Door deze opzet is het IWT-diploma binnen 9 maanden te behalen waarbij de studiebelasting anders dan voorheen evenredig verdeeld is. De zelfstudie belasting is ongeveer 4~6 uren per week.
* Voor module 5 geldt alleen een opkomstverplichting.
Lesprogramma 2; IWT in 14 maanden
Indien u de omvang van de studie meer wilt verdelen, dan kunt u kiezen om in januari in te stromen. Wanneer u in januari instroomt dan volgt u eerst het meest moeilijke en omvangrijke module 2 – hoofdonderwerp ‘II-Materialen en hun gedrag bij het lassen’. U kunt zich dan volledig op dit vak richten waardoor de slagingskans groot is. Deze module wordt in juni afgesloten met een examen.
Vervolgens start u na de zomervakantie in september met de modules 1, 3 en 5*. In februari sluit u module 1 en 3 met een examen af. Hier geldt; mocht u module 2 niet behaald hebben, dan kunt u deze tegelijkertijd met de modules 1 en 3 in februari herkansen.
Hierna start u in januari met module 4. U kunt u zich dan volledig op de casus en het schrijven van lasmethodebeschrijvingen richten. Door deze opzet is het IWT-diploma binnen 14 maanden te behalen waarbij de studiebelasting voldoende verdeeld is. De zelfstudie belasting is ongeveer 2~3 uren per week.
Lesprogramma 3; IWT 24 maanden
Mocht u de omvang van de studie nog meer willen verdelen, dan kunt u kiezen voor de 24 maanden variant. U volgt van september tot en met december alleen module 3. De lessen zijn overdag van 13:00 tot 16:30. Module 3 wordt dan in januari geëxamineerd. Vervolgens wordt in januari gestart met module 2. Deze module wordt in de namiddag/avond van 17:10 tot 21:30 gegeven. Het examen van module 2 volgt dan in juni.
Vervolgens wordt na de zomervakantie in september gestart met module 1 en 5*. De theorielessen zijn van 17:10 tot 21:30, de max.5 praktijklessen van 8:30 tot 16:30. Het examen van module 1 volgt in januari. In januari wordt dan ook gestart met de laatste module, module 4. Deze lessen zijn overdag van 13:00 tot 16:30. Het examen van module 4 is dan in juni.
Noot: in dit lesprogramma kun je module 1 en 3 omwisselen.
Door deze opzet is het IWT-diploma binnen 24 maanden te behalen waarbij de studiebelasting meer dan voldoende verdeeld is. De zelfstudie belasting is ongeveer 1~2 uren per week.
Lesprogramma 4; IWT-opleiding verdelen over maximaal 6 jaar
Het lesprogramma van de IWT-opleiding dient volgens de IIW/EWF-guideline binnen 6 jaar afgerond te zijn. Indien u wel de opleiding wilt volgen, maar niet over voldoende tijd of financiële middelen beschikt, dan kunt u bij ons de opleiding per module volgen en afronden. Hierbij geldt wel dat module 4 als laatste gevolgd moet worden. Lesprogramma 3 wordt individueel samengesteld waarbij aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Informeer naar uw mogelijkheden.
Toelatingseisen
Diploma van een MTS- of HTS-opleiding in een technische richting óf diploma van een technische of aan techniek gerelateerde MBO4 opleiding óf diploma van de NIL schakelcursus sMLT en minimaal 2 jaar werkervaring in de lasbranche. In dit geval moet je een CV overleggen met relevante werkervaring en opleidingen.
Waarom de IWT-opleiding bij LASconsult volgen?
Onze lessen weerspiegelen de huidige praktijk, omdat we dagelijks betrokken zijn bij lascoördinatie, inspectie, niet-destructief onderzoek (NDO) en het opzetten van kwaliteitsborgingssystemen zoals EN-ISO 3834-2. Door onze brede ervaring in diverse sectoren, zoals constructie, entertainment, rail, maritiem, petrochemie, tank- en apparatenbouw en meer, zijn we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de industrie. We blijven actief betrokken bij actuele marktontwikkelingen, bijvoorbeeld door samen te werken met organisaties zoals ‘Bouwen met Staal’ voor het verzorgen van trainingen en SKG-IKOB voor het uitvoeren van audits.
Wat ons uniek maakt, is dat we de enige lastechnische opleider in Nederland zijn die zich volledig richt op Lastechniek, Lasinspectie en niet-destructief onderzoek. Bij ons vind je alle disciplines onder één dak, met de cursist als middelpunt van onze aandacht!