International Welding Technologist (IWT)

De opleiding ‘International Welding Technologist’ (IWT) is ontwikkeld voor lastechnici, die hun ervaring en kennis willen uitbreiden en bevestigen middels een internationaal erkend diploma. Wij leiden je graag op tot een lastechnische duizendpoot met praktische vaardigheden.

Voor wie?
Deze opleiding is niet alleen geschikt voor de lascoördinator maar ook voor de voorman, werkvoorbereider, engineer, vertegenwoordiger en bedrijfsleider. Indien u op de kwaliteitsdienst werkt of lasinspecteur wilt worden, dan kunt u bij positief resultaat van het examen direct deelnemen aan de opleiding IWI-C die op dezelfde opleidingslocatie gegeven wordt.

Elk jaar instromen in de maand september en januari!
Door de modulaire opzet van de IWT-opleiding krijgt u de mogelijkheid het lesprogramma te starten wanneer u wenst. Hierin is LASconsult uniek! Het NIL IWT-lesprogramma bestaat uit vier (4) hoofdonderwerpen die afzonderlijk worden afgesloten met een examen. Ons IWT-lesprogramma is onderverdeeld in vijf modules en omvat;

 • Module 1 – Hoofdonderwerp I ‘Processen en Lasapparatuur’,
 • Module 2 – Hoofdonderwerp II ‘Materialen en hun gedrag bij het lassen’,
 • Module 3 – Hoofdonderwerp III ‘Constructies en Ontwerp’,
 • Module 4 – Hoofdonderwerp IV ‘Fabricage en Toepassingen’,
 • Module 5 – Laspraktijk; dit is een verplicht onderdeel indien u geen certificaten of lasdiploma’s bezit.

Wanneer u in september instroomt, dan kunt u voor hoofdonderwerp 1 en 3 al in februari examen doen. Hoofdonderwerpen 2 en 4 sluit u vervolgens in juni af. Hierdoor hoeft u de 4 examens niet tegelijkertijd te maken, maar worden deze verspreid over de opleidingsduur. Financieel is dit ook aantrekkelijk, want u betaald alleen de modules die u op dat moment volgt!

Desondanks het modulaire lesprogramma, onderkennen wij dat de omvang van de lesstof een uitdaging kan vormen. U dient dan ook een gezonde dosis doorzettingsvermogen te bezitten. Door een persoonlijke onderwijsassistent aan u toe te wijzen waarborgen wij dat u alle aandacht van ons krijgt. Mocht u liever het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u ook kiezen om de opleiding volledig op te delen. De mogelijkheden staan hieronder uitgewerkt.

Lestijden
De opleiding wordt klassikaal gegeven. De lestijden zijn elke dinsdag van 13:00 tot 21:30. Rond de namiddag wordt voor een warme maaltijd gezorgd.

Lesprogramma 1; IWT-opleiding in 9 maanden
Zoals aangegeven omvat het IWT-lesprogramma (4) hoofdonderwerpen die wij verdeeld hebben in vijf modules. Wanneer u in september instroomt, volgt u de eerste 4 maanden de modules 1 en 3. Na het examen, wat in februari plaats vindt, volgt u de modules 2, 4  en 5. Modules 2 en 4 worden in juni afgesloten met een examen. Voor module 5 geldt alleen een opkomstverplichting.

Mocht u het examen van hoofdonderwerp 1 en/of 3 in februari onverhoeds niet behalen, dan kunt u deze in juni tegelijkertijd met hoofdonderwerp 2 en 4 herkansen. Door deze opzet is het IWT-diploma binnen 9 maanden te behalen waarbij de studiebelasting anders dan voorheen evenredig verdeeld is. De zelfstudie belasting is ongeveer 4~6 uren per week.

Lesprogramma 2; IWT in 14 maanden
Indien u de omvang van de studie meer wilt verdelen, dan kunt u kiezen om in januari in te stromen. Wanneer u in januari instroomt dan volgt u eerst het meest moeilijke en omvangrijke module 2 – hoofdonderwerp ‘II-Materialen en hun gedrag bij het lassen’. U kunt zich dan volledig op dit vak richten waardoor de slagingskans groot is. Deze module wordt in juni afgesloten met een examen. Vervolgens start u na de zomervakantie in september met de modules 1 en 3. In februari sluit u deze 2 modules met een examen af. Hier geldt; mocht u module 2 niet behaald hebben, dan kunt u deze tegelijkertijd met de modules 1 en 3 in februari herkansen. Hierna start u in januari met module 4 en 5. U kunt u zich dan volledig op de casus en het schrijven van lasmethodebeschrijvingen richten en volgt daarbij de laspraktijkdagen. Door deze opzet is het IWT-diploma binnen 14 maanden te behalen waarbij de studiebelasting meer dan voldoende verdeeld is. De zelfstudie belasting is ongeveer 1~2 uren per week.

Lesprogramma 3; IWT-opleiding verdelen over maximaal 6 jaar
Het lesprogramma van de IWT-opleiding dient volgens de IIW/EWF-guideline binnen 6 jaar afgerond te zijn. Indien u wel de opleiding wilt volgen, maar niet over voldoende tijd of financiële middelen beschikt, dan kunt u bij ons de opleiding per module volgen en afronden. Hierbij geldt wel dat module 4 als laatste gevolgd moet worden. Lesprogramma 3 wordt individueel samengesteld waarbij aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Informeer naar uw mogelijkheden.

Waarom de IWT-opleiding bij LASconsult volgen?
De inhoud van onze lessen weerspiegelen de hedendaagse praktijk. Door onze dagelijkse werkzaamheden in de lascoördinatie, inspectie, NDO, opzetten van EN-ISO 3834-2 en andere kwaliteitsborgingsystemen, weten wij wat er op dit moment in de industrie speelt. Wij opereren in vele sectoren; Constructie, Entertainment, Rail, Maritiem, Petrochemie, Tank- en Apparatenbouw en nog vele andere. Hierdoor zijn wij breed georiënteerd en zijn wij betrokken bij actuele ontwikkelingen in de markt. Een voorbeeld hiervan is onze samenwerking met organisaties zoals ‘Bouwen met Staal’ voor het verzorgen van trainingen en SKG-IKOB voor het uitvoeren van audits.

 • Flexibel modulair leren
 • Opleidingsduur 9 of 14 maanden
 • Elke dinsdagmiddag en -avond les
 • Inclusief warme maaltijd naar keuze
 • Praktijk TIG/MAG/BMBE/Autogeen
 • Aanvullen met IWI-C en VT(w)

In de leaflet IWT-opleiding staat extra informatie. Wil je meer informatie ontvangen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek? Neem dan vrijblijvend contact op.

Informatie aanvragen

Of bel: 06 46 25 31 45