Visueel Lasonderzoek (VTw) niveau 2

Het doel van onze opleiding is het vergroten van kennis op het gebied van, visuele inspectie van gelaste delen. Door theoretische- en praktische kennis bent u na de opleiding in staat om zelfstandig werkstukken visueel te beoordelen en te rapporteren. De opleiding is bedoeld voor iedereen die zich met visueel lasonderzoek bezig houdt.

Waarom zou u onze VTw-2 opleiding volgen?
De VTw-2 opleiding bij LASconsult onderscheid zich door o.a. gebruik te maken van proefstukken in de veel voorkomende materialen aluminium, staal en roestvaststaal. Onze gelaste proefstukken van realistische afmetingen bevatten realistische lasfouten. Niet alleen leidt het lasuiterlijk tot de locatie van een defect, maar ook kunnen oppervlakteverkleuringen naar de locatie van een lasdefect leiden. Door in de lessen gebruik te maken van gelaste producten worden deze gebieden ook herkend.

Maar dat is niet alles; Naast het niet-destructief onderzoeken van een las, leert u bij ons ook de destructieve onderzoeksmethode ‘de breekproef’ toe te passen. Deze proef maakt het mogelijk om bij hoeklassen de positieve of negatieve hoekinbranding zichtbaar te maken. Deze eenvoudig uit te voeren proef kunt u vervolgens zelfstandig uitvoeren voor bijvoorbeeld het intern beoordelen van lassers of het opstellen van eigen lasserskwalificaties.

Certificatie door Hobéon SKO
VTw is een niet-destructief onderzoek. Net als de medewerkers van de Nederlandse organisaties die niet-destructief onderzoek uitvoeren, wordt u ook door Hobéon SKO gecertificeerd. De reden hiervoor is dat Hobéon SKO de enige certificerende instelling in Nederland die is erkend door het ministerie van SWZ.

PED-verklaring
Na het examen wordt het Hobéon SKO certificaat aangevraagd. Een persoon gecertificeerd voor VTw niveau 2 heeft de bekwaamheid bewezen om visueel lasonderzoek uit te voeren en te beoordelen volgens vastgestelde procedures. Hobéon SKO is door SZW aangewezen om vakbekwaamheidsverklaringen af te geven conform de Europese richtlijn voor drukapparatuur 2014/68/EU (PED). Op basis hiervan zijn tot nu toe de door Hobéon SKO verstrekte ISO 9712 certificaten in de sector Beproeving voor en tijdens het gebruik, incl. fabricage gekoppeld en daarbij voorzien van een PED-verklaring. Indien voor bepaalde NDO werkzaamheden in Nederland een PED verklaring is vereist, geldt dat alleen PED verklaringen geldig zijn die door een Nederlandse aangewezen instelling zijn afgegeven.

Meer informatie? Lees onze leaflet onder de knop Extra informatie.

  • In 5 lesdagen overdag
  • VT Level 3 gecertificeerde docenten
  • Lesmateriaal staal, RVS én aluminium
  • Te combineren met IWT en IWI
  • Les en examen op locatie mogelijk

In de leaflet VTw-2 opleiding staat extra informatie. Wil je meer informatie ontvangen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek? Neem dan vrijblijvend contact op.

Informatie aanvragen

Of bel: 06 46 25 31 45