Visueel onderzoek (VT) niveau 2

Visueel onderzoek is een NDO methode waarbij de onderzoeker met óf zonder gebruik van hulpmiddelen of borescoop, door naar het onderdeel te kijken dit onderzoekt. Met visuele onderzoekstechnieken kunnen zichtbare afwijkingen worden gevonden, zoals defecten aan het oppervlak, maatvoering afwijkingen, inwendige afwijkingen (borescoop) en/of corrosie.

Het toepassingsgebied van VT

Het onderzoek heeft een groot toepassingsgebied, maar wordt vaak toegepast op de volgende producten:

 • Halffabricaten, zoals staf- en plaatmateriaal, profielen en buizen;
 • Giet- of smeedstukken, zoals pomphuizen, tandwielen en bouten;
 • Hijsmiddelen;
 • Leidingen, appendages of lassen in de petrochemie en/of levensmiddelenindustrie;
 • Lassen in o.a. tank- en apparatenbouw, constructie en scheepsbouw;

Vooral voor de (aankomend) onderzoeker die naast lassen ook bovengenoemde producten moet beoordelen is dit dé opleiding. Deze opleiding wordt in Noord Nederland alleen bij LASconsult verzorgd.

Hoe onderscheid VT zich t.o.v. VTw

Het grote verschil met de VTw opleiding is dat de VT opleiding een grotere inzetbaarheid kent. Er wordt niet alleen opgeleid om lassen op onvolkomenheden te onderzoeken (zoals bij VTw) , maar ook aan het oppervlak liggende onvolkomenheden in giet- en smeedstukken op te sporen. Daarnaast wordt er opgeleid in het herkennen van de verschillende soorten corrosie en het meten van de aantasting. Bij het visueel onderzoeken van de objecten wordt voornamelijk gezocht naar de volgende afwijkingen:

 • Lasdefecten en/of lasgeometrie
 • Algemene corrosie en putcorrosie (pitting)
 • Geometrie en/of maatvoering van het object

Optie: HDN – Hygienic Design Network

De voeding producerende bedrijven zijn zich er steeds vaker van bewust dat het ‘voedsel veilig’ kunnen produceren op machines en procesinstallaties de leverancier keuze bepaalt. HDN biedt een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in de voedselverwerkende industrie.

Voor de lasser is er al het e.e.a. op het gebied van HDN ontwikkeld. Met het behalen en onderhouden van het HDN certificaat “Hygienic Welder”, heeft de lasser bewezen geschikt te zijn om een HDN las te kunnen maken. De aanvullende eisen aan een HDN-las worden visueel beoordeeld. LASconsult Opleidingen heeft een programma aanvullend op de VT-2 cursus ontwikkeld waarbij de HDN eisen meegenomen zijn in 2 extra cursusdagen. In het aanmeldformulier kunt u aangeven of u alleen de HDN lesdagen volgen wilt, of gecombineerd met een VT(w) cursus.

www.NDOcert.nl

Indien je op zoek bent naar een registratiesysteem voor het bijhouden van je punten en het opslaan van rapporten of attesten van gezichtsvermogen, dan kun je gebruikmaken van de dienst NDOcert. Deze dienst maakt onderdeel uit van al onze NDO-opleidingen en is voor cursisten van LASconsult Opleidingen vrij toegankelijk www.NDOcert.nl. Zodra er een periode afsluit ontvang je automatisch een mailtje om je erop te wijzen dat je Actie ondernemen moet om je punten te onderhouden. Wel zo makkelijk!

Heb jij je certificaat niet bij LASconsult Opleidingen behaald, niet getreurd! Als je gebruik wilt maken van deze gratis dienst neem dan even contact met ons op.

NDO in eigen beheer

Als je als bedrijf regelmatig betrokken bent bij niet-destructief onderzoek (NDO) en je streeft naar maximale flexibiliteit, kostenbesparing en het opbouwen van expertise binnen je eigen organisatie, dan bieden wij nu onze dienst NDO in eigen beheer aan. Op deze pagina zullen we in vier eenvoudige stappen uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het implementeren van NDO in eigen beheer’.

Waarom een NDO-cursus bij LASconsult volgen?

Onze lessen weerspiegelen de huidige praktijk, omdat we dagelijks betrokken zijn bij lascoördinatie, inspectie, niet-destructief onderzoek (NDO). Door onze brede ervaring in diverse sectoren, zoals constructie, entertainment, rail, maritiem, petrochemie, tank- en apparatenbouw en meer, zijn we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de industrie. We blijven actief betrokken bij actuele marktontwikkelingen en nieuwe onderzoekstechnieken.

Wat ons uniek maakt, is dat we de enige lastechnische opleider in Nederland zijn die zich volledig richt op de combinatie Lastechniek, Lasinspectie en niet-destructief onderzoek. Bij ons vind je alle disciplines onder één dak, met de cursist als middelpunt van onze aandacht!

Certificaataanvraag na oktober 2022

Vanaf oktober 2022 is het aanvragen van het VTw-2 certificaat gewijzigd. Na het doorlopen van de cursus en het behalen van het examen kan na een werkervaringsperiode het VTw-2 certificaat aangevraagd worden. Deze werkervaring omvat een periode van 60 dagen, waarbij het onderzoek onder gekwalificeerd toezicht moet worden uitgevoerd. Indien er intern géén gekwalificeerd toezicht beschikbaar is, kunnen de medewerkers van LASconsult worden ingeschakeld. Zij begeleiden uw medewerker bij het beoordelen van het lasonderzoek en ondertekenen mede de opgestelde rapporten. Vervolgens kan een ervaringsverklaring worden verkregen, waarna het VTw-2 certificaat aangevraagd kan worden.

 • NDO-opleidingen Noord Nederland
 • 6 lesdagen
 • Meer dan alléén lasonderzoek
 • Ook corrosie, giet- en smeedstukken
 • Te combineren met elke opleiding of als onderdeel van de IWI

In de leaflet VT-2 Opleiding staat extra informatie. Wil je meer informatie ontvangen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek? Neem dan vrijblijvend contact op.

Informatie aanvragen

Of bel: 06 46 25 31 45